21 Ιουνίου ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ
Η Γραμματεία Ισότητας Φύλων ΠΟΜΕΝΣ, με αφορμή την καθιέρωση της 21ης Ιουνίου, ως η Παγκόσμια γιορτή του Πατέρα, θέλει να αναδείξει τον ένα και μοναδικό κρίσιμο ρόλο του πατέρα στην οικογένεια και στην ανατροφή των παιδιών.
Πρόσφατες μελέτες ανέδειξαν ότι ο πατρικός ρόλος κατέχει σημαντικό ρόλο για την υγιή ανάπτυξη του παιδιού. Η επίδραση του πατέρα είναι μεγαλύτερη σε σύγκριση με της μητέρας σχετικά με την αυτοεκτίμηση των παιδιών και όσο πιο πολύ συμμετέχει ενεργά ο πατέρας τόσο το παιδί αναπτύσσεται πνευματικά.
Οι μπαμπάδες χτίζουν εμπιστοσύνη με τα παιδιά τους. Είναι αυτοί που συνήθως προτρέπουν τα παιδιά τους να «παίξουν» με τα όρια τους, να σκαρφαλώσουν ένα επικίνδυνο τοίχο, να πηδήξουν ψηλά, όλο και πιο ψηλά, να τρέξουν και να χοροπηδήσουν και έστω για μια στιγμή να νιώσουν ελεύθερα από κάθε μορφή φόβου και συστολής.
Στις οικογένειες των στρατιωτικών οι αυξημένες απαιτήσεις της καθημερινότητας έχουν πολλές φορές ως αποτέλεσμα την απουσία του πατέρα στρατιωτικού, από το σπίτι για αρκετές ώρες ή ακόμα και ημέρες.
Όταν ο πατέρας απουσιάζει, το πρότυπό του μένει κενό και αφήνεται στο παιδί να ανακαλύψει στα τυφλά την έννοια της ανδρικής του ταυτότητας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα αγόρια να γίνονται ευάλωτα στη μίμηση στερεοτυπικών ανδρικών συμπεριφορών, όπως αυτές διαμορφώνονται από τη νοοτροπία της κοινωνίας (σκληρές, επιθετικές και βίαιες συμπεριφορές) κρατώντας ουσιαστικά μια ψυχική απόσταση από τους άλλους, η οποία θα στέκεται εμπόδιο στη σχέση τους με τους άλλους.
Ο γιος διδάσκεται πώς να γίνει πατέρας από τον ίδιο του τον πατέρα. Το κορίτσι μαθαίνει πώς είναι ο άνδρας και πώς συμπεριφέρεται ο πατέρας.
Στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών – Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ, τιμώντας τον ρόλο του πατέρα στρατιωτικού πιστεύουμε ότι η κατοχυρωμένη και από το Σύνταγμα (Άρθρο 21) προστασία της οικογένειας μπορεί να εξασφαλιστεί παράλληλα με την κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών.
Για τον σκοπό αυτό ζητούμε την λήψη μέτρων μέριμνας ώστε να εξασφαλίζεται κατά το δυνατόν η παρουσία του πατέρα στρατιωτικού κοντά στην οικογένεια του είτε μέσω συνυπηρέτησης με σύζυγο που εργάζεται είτε να μην μετατίθενται σε απόσταση πέραν των 120 χλμ. από την μόνιμη διαμονή των ανηλίκων τέκνων τους στις περιπτώσεις των διαζευγμένων οικογενειών.
Χρόνια πολλά στον πρώτο ΄΄’ήρωα΄΄ της ζωής μας.
Χρόνια πολλά στον κάθε πατέρα – στρατιωτικό.