Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Αξιότιμοι κ.κ. Αρχηγοί,

1.   Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών – Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ, αποτελώντας το νόμιμο εκπρόσωπο των εν ενεργεία στελεχών των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, κινείται με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και αποτελεσματικές παρεμβάσεις σε όλα τα θεσμικά επίπεδα, καταθέτοντας πάντα εμπεριστατωμένες προτάσεις για όλα τα θέματα που απασχολούν τα στελέχη των Ε.Δ.

2.   Δυστυχώς βρισκόμαστε για άλλη μια φορά στη δυσάρεστη θέση να δώσουμε θεσμικά διευκρινίσεις, σε απαντήσεις που δίνονται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο από στελέχη της Κυβέρνησης και οι οποίες δεν φέρουν καμία νομική υπόσταση.

 Συγκεκριμένα:

                        α. Σε απάντηση ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή από το βουλευτή κ. Στυλιανό Φωτόπουλο με αριθμό πρωτοκόλλου 5405/27-06-2024 και η οποία αφορούσε τις καθυστερήσεις στη καταβολή συντάξιμων αποδοχών και εφάπαξ στους απόστρατους στρατιωτικούς, ο Υφυπουργός εργασίας κ. Τσακλόγλου απάντησε επί της ουσίας τα κάτωθι:

                            (1)  Ότι με τις διατάξεις του Ν.4387/16 καταργήθηκε η καταβολή των τρίμηνων αποδοχών για τους συνταξιούχους του δημοσίου, και θεσπίστηκε ενιαίος τρόπος χορήγησης, προκαταβολής ή προσωρινής σύνταξης καθολικά σε όλους τους εν δυνάμη συνταξιούχους του e- ΕΦΚΑ.

                            (2) Με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν από τη Δ’ Απονομής Συντάξεων και Εφάπαξ δημοσίου τομέα του e-ΕΦΚΑ, η οποία είναι αρμόδια για την απονομή σύνταξης στους ένστολους των ΕΔ, ότι οι συντάξεις των προσώπων αυτών εκδίδονται σε διάστημα ενός μηνός από την εισαγωγή του αιτήματος στην εν λόγω διεύθυνση.

3.   Οφείλουμε λοιπόν να ενημερώσουμε τον Υφυπουργό κ. Τσακλόγλου, ότι μετά τη ψήφιση του Ν.4151/13 θεσπίστηκε η κατάργηση των τρίμηνων αποδοχών με προϋπόθεση στο νόμο η έκδοση σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης ανά Υπουργείο. Η ΚΥΑ που αφορούσε τους Δημοσίους Υπαλλήλους, εκδόθηκε μετά την ψήφιση του Ν.4151/13. (υπουργική απόφαση 75302/0092/2013-ΦΕΚ1344/Β/3-6-2013).

4.   Η ΚΥΑ όμως που θα έπρεπε να εκδοθεί για τους στρατιωτικούς και για τα σώματα ασφαλείας με υπογραφές του κ. ΥΕΘΑ και του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη δεν εκδόθηκε ποτέ. Γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να συνεχίσουν να δίνονται οι τρίμηνες αποδοχές σε όλους του στρατιωτικούς και παλαιούς και νέους.

5.   Επίσης στον Ν.4387/16 άρθρο 7 παρ. 10 ο οποίος τροποποιήθηκε με το νόμο 4778/21 άρθρο 34 παρ. 10, αναφέρεται ρητώς ότι οι ασφαλισμένοι του e-ΕΦΚΑ οι οποίοι λαμβάνουν την προκαταβολή σύνταξης σύμφωνα με το άρθρο 57Α του κώδικα πολιτικών και στρατιωτικών συντάξεων (π.δ.169/2007, Α210), δεν δικαιούνται προκαταβολή των τρίμηνων αποδοχών.

6.   Από τα διαλαμβανόμενα γίνεται αντιληπτό ότι ουδέποτε καταργήθηκαν οι τρίμηνες αποδοχές που δίνονταν στους στρατιωτικούς κατά τη συνταξιοδότησή τους και πουθενά στο Ν.4387/16, στον οποίο αναφέρεται ο Υφυπουργός Εργασίας δεν αναγράφεται η κατάργηση των τρίμηνων αποδοχών.

7.   Για το δεύτερο σκέλος της απάντησης του κ. Τσακλόγλου, που αφορά την έκδοση των συντάξεων σε ένα μήνα, του γνωστοποιούμε ότι με τη εισαγωγή στο Δ’ Τμήμα Απονομής Στρατιωτικών Συντάξεων των δικαιολογητικών του ενδιαφερόμενου, αυτά χρεώνονται σε εισηγητή. Ο οποίος με τη σειρά του τα χρεώνει σε προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, που εργάζεται στο Δ’ Τμήμα ως ομάδα εργασίας και η οποία οφείλει να το διεκπεραιώσει σύμφωνα με τον αριθμό πρωτοκόλλου που έχουν τα δικαιολογητικά.

Η όλη διαδικασία κρατάει πάνω από μήνα και μετά αποστέλλετε στην Ε.Α.Π. η οποία θα ξεκινήσει να μισθοδοτεί τον ενδιαφερόμενο. Η μισθοδοσία αυτή σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη κατοχή μας ξεκινάει τρείς μήνες αφότου μπουν τα δικαιολογητικά στο Δ’ Τμήμα Απονομής Στρατιωτικών Συντάξεων.

       Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Αξιότιμοι κ.κ. Αρχηγοί,

8.   Κατόπιν όλων των προαναφερμένων, η Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ προτείνει την καταβολή τρίμηνων αποδοχών ή την προσωρινή καταβολή σύνταξης όπως προβλέπεται για τους δημοσίους υπαλλήλους καθώς η αξιοπρεπή διαβίωση των Στρατιωτικών και των οικογενειών τους, είναι αδιαπραγμάτευτη. Να σας υπενθυμίσουμε ότι μέχρι την έκδοση και πληρωμή της σύνταξης τους, οι συνάδελφοι μας καλούνται να καταβάλλουν δόσεις για στεγαστικά δάνεια, λογαριασμούς ΔΕΚΟ, τις ανάγκες των τέκνων τους που σπουδάζουν, χωρίς να αναφερθούμε στα καθημερινά έξοδα.

9.   Δεν θα επιτρέψουμε οι Συνάδελφοι μας και οι οικογένειές τους να γίνουν Επαίτες.

 10. Χειριστής – Εισηγητής Θέματος: Αντιπρόεδρος Ασφαλιστικών και Συνταξιοδοτικών Θεμάτων Ανθλγός (ΕΜ) Σπαράγγης Ιωάννης τηλ. 6906040436.

 

Για την Εκτελεστική Γραμματεία

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Δημήτριος Ρώτας
Ασμχός (ΥΔΚ)

 

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΥΡΙΑΚΑΚΗΣ
Ανχης (EM)

 

Facebook