ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

 

Την Τρίτη 06 Αυγούστου 2024, αντιπροσωπία του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών – Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ αποτελούμενη από τους Ρώτα Δημήτριο Πρόεδρο, Λάμπρου Βασίλειο Αντιπρόεδρο, Κυριακάκη Γεώργιο Γ. Γραμματέα, Λεμονιά Απόστολο Αντιπρόεδρο Κοινοβουλευτικού Έργου, Ασφή Νικόλαο Αντιπρόεδρο Τύπου – ΜΜΕ, πραγματοποίησε θεσμική συνάντηση με τον Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Καραγκούνη Κώστα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τα θέματα που αναδείχθηκαν, καταθέτοντας παράλληλα και προτάσεις επίλυσης σε μορφή υπομνήματος, μεταξύ άλλων, ήταν τα κάτωθι:

  • Ρύθμιση αναγνώρισης της τριετίας Ν. 3865/2010 στο 6,67%.
  • Πρόβλεψη της εξαγοράς πλασματικού χρόνου για τα τέκνα, για τους συναδέλφους από 1/1/1996 έως 31/12/2010.
  • Αναγνώριση της θητείας ως πραγματικός χρόνος με ποσοστό 6,67%.
  • Επαναφορά του συντελεστή αναπλήρωσης στο 2% από το 40ο έως το 45ο έτος ασφάλισης.
  • Η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης 2% για την καταπολέμηση της ανεργίας.
  • Θέματα Ασφάλειας και Υγιεινής στην εργασία, όπως είναι η απάνθρωπη 24ωρη συνεχόμενη εργασία των στελεχών στα Κέντρα Επιχειρήσεων, αλλά και η 12ωρη εκτέλεση των περιπόλων πυρασφάλειας με ακατάλληλα οχήματα, σε συνθήκες καύσωνα, χωρίς κλιματισμό και υποστήριξη Διοικητικής Μέριμνας από μέρους της Υπηρεσίας.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, η Ομοσπονδία μας είχε την ευκαιρία να θέσει υπόψη του κ. Υφυπουργού και άλλα θέματα που απασχολούν το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και ευρύτερα τον κλάδο μας, όπως:

  • Οι κενές θέσεις στις παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων ως αποτέλεσμα της απαξίωσης του επαγγέλματος μας.
  • Το κύμα παραιτήσεων παλαιών και φυγής νέων στελεχών ως αποτέλεσμα της απαξίωσης του επαγγέλματος μας, τόσο στην οικονομική διάσταση του θέματος, όσο και στις καθημερινές συνθήκες εργασίας.
  • Την δυσμενή διάκριση εις βάρος των στρατιωτικών, έναντι του πολιτικού προσωπικού του Υπουργείου Άμυνας, για τους οποίους θεσμοθετήθηκε επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, εξαιρώντας το στρατιωτικό προσωπικό στις ίδιες ακριβώς ειδικότητες
  • Τις ενέργειες της γειτονικής μας χώρας, της Βουλγαρίας, η οποία προκειμένου να αντιμετωπίσει τα ίδια φαινόμενα παραιτήσεων και μη επιθυμίας ένταξης στις Ένοπλες Δυνάμεις τους, νομοθέτησε από 1/1/2025 συνολική αύξηση των μισθών τον Στρατιωτικών 30% πάνω (1100 ευρώ πρώτος μισθός), με κόστος ζωής εκεί το 1/3 σε σχέση με το δικό μας.
  • Η μη παροχή στους κατόχους πτυχίων ΑΣΕΙ και ΑΣΣΥ επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Ο κ. Υφυπουργός άκουσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρων τα θέματα που του κοινωνήσαμε και δεσμεύθηκε σε νέα συνάντηση, τον Σεπτέμβριο, για να μας ενημερώσει για τις ενέργειες στις οποίες δύναται να προχωρήσει, αφού επεξεργαστεί τα θέματα μας με τα αρμόδια τμήματα του Υπουργείου Εργασίας.

Η συνάντηση διεξήχθη σε ιδιαίτερα εποικοδομητικό κλίμα ανοίγοντας τον δρόμο για στενότερη συνεργασία, συνεχή ενημέρωση και ανάδειξη των θεμάτων του προσωπικού των ΕΔ.

Αυτή είναι η σημαντικότητα και η δύναμη της Θεσμικής Εκπροσώπησης, η οποία εκφράζεται μέσα ΜΟΝΟ από την ΠΟΜΕΝΣ, για την βελτίωση της εργασιακής καθημερινότητας και όχι μόνο των Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μέσω της εγγραφής σας στις Πρωτοβάθμιες Ενώσεις  https://pomens.gr/aitisi-eggrafis, δυναμώνοντας την ΠΟΜΕΝΣ, δυναμώνει η φωνή σας.

 

Για την Εκτελεστική Γραμματεία

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Δημήτριος Ρώτας
Ασμχός (ΥΔΚ)

 

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΥΡΙΑΚΑΚΗΣ
Ανχης (EM)

 

Facebook